top of page
  • Els

Jambalaya met bloemkoolrijst en gamba's

Jambalaya is een Creoolse rijschotel. Een super smaakvol, exotisch, zomers en comfortfood gerecht. Peuzelen maar aan die gamba's.

Ingrediënten (2 personen)

½ bloemkool, in roosjes of bloemkoolrijst uit de diepvries.

2 rode paprika’s, in grote blokjes

1 groene paprika, in grote blokjes

6 trostomaten

5 sjalotjes, fijn gehakt

2 tenen knoflook

12 biologische, groene olijven, in de lengte gehalveerd

5 verse laurierblaadjes (zie tips)

een handvol verse basilicumblaadjes, fijn gehakt

1 tl gedroogde basilicum

1 tl paprikapoeder

1 tl biologisch dubbel tomatenconcentraat

12 biologische, ongeschilde gamba’s

het sap van ¼ citroen

olijfolie

versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Heb je een allergie of wil je de gamba's vervangen? Dan kan je voor kip of quornblokjes kiezen. "

Bereiding

Verwijder het kroontje uit de tomaten en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een kookpot, samen met 2 tl olijfolie. Pel de gamba’s en doe de schillen en koppen bij de tomaten. Verkreukel de laurierblaadjes en gooi ook deze erbij. Pel tot slot een dikke teen knoflook. Hak de knoflook grof en doe ‘m ook in de pot. Roer alle ingrediënten goed om en zet de kookpot met het deksel erop gedurende 25 minuten op een laag vuurtje. Roer het mengsel af en toe om. Verhit intussen 2 tl olijfolie in een pan. Roerbak de sjalotjes zo’n 5 minuten. Voeg de paprika en een geperst teentje look toe en laat een tiental minuten stoven. Schep hierbij alles af en toe om zodat de groenten niet aanbranden. Gebruik een blender, cutter of foodprocessor om de bloemkoolroosjes fijn te malen tot een couscousachtige textuur of gebruik boemkoolrijst uit de diepvries. Voeg de paprikapoeder en de gedroogde basilicum toe aan de paprika’s. Laat de kruiden even bakken, zodat hun aroma’s sterker worden. Voeg vervolgens de bloemkoolcouscous en het verse basilicum toe. Het is belangrijk dat het mengsel niet vochtig is, zodat de bloemkool niet kookt, maar bakt. Daarom kruiden we nog niet met zout, zodat de groenten hun vocht niet verliezen. Stel dat je toch met een vochtig mengsel zit, draai het vuur dan heel hoog. Zeef de tomatenscampisaus in een fijne zeef, boven een kom. Druk zoveel mogelijk vocht uit het mengsel met behulp van een lepel. Vergeet hierbij niet om de onderzijde van de zeef af en toe “af te schrapen”, want de dikkere saus boordevol smaak, heeft wat hulp nodig om zich vrij te geven. Klop 1 tl tomatenconcentraat los in de saus en giet deze tenslotte bij de jambalaya. Voeg ook de gamba’s, olijven en het citroensap toe en warm alles door. Werk af met wat fijngehakte verse basilicum.



Bron: dit is een recept van Karola's Kitchen.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page