Een hamburger. Jawel. Helemaal vegan en bijzonder lekker. De portobello doet dienst als hamburgerbroodje en van de linzen maken we een hamburger. Samen met de pompoenfrietjes zalig lekker.
Ingrediënten (2 personen)
Voor het 'broodje'
4 portobellochampignons
Voor de linzenburgers
200 g linzen uit blik, gespoeld een handje hazelnoten, grof gehakt een handvol verse basilicum, fijngehakt (zie tips) een handvol verse peterselie, fijngehakt 2 dadels, fijngehakt 1 tl citroensap 2 tl water 40 g quinoavlokken, waarvan 30 g fijngemalen in een blender of keukenmachine (zie tips) 1 el olijfolie
voor ertussen: 1 avocado, fijngeprakt 1 tl citroensap 5 kleine blaadjes munt, fijngehakt een handje peterselie, fijngehakt zo’n 8 druppels tabasco ½ courgette, in dunne plakken (of kant-en-klare gegrilde courgetteplakjes) een handvol gemengde sla
voor de pompoenfrietjes: de bovenste helft van een butternutpompoen (het gedeelte zonder zaden dus) 5 takjes verse tijm, de blaadjes afgeritst en fijngehakt (of 1 tl gedroogde tijm)
“Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Dit gerecht maken kost minder tijd en moeite dan je zou verwachten. "
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de linzen in een blender of keukenmachine (of staafmixer). Schep de massa in een kom en voeg er 20 g van de gemalen quinoavlokken aan toe en de rest van de burgeringrediënten. Schep alles goed om en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Vorm met je handen 2 burgers van het deeg, leg deze op een bord en zet dit 15 minuten in de koelkast. Schil de pompoen niet, maar was hem grondig. Snijd het bovenste gedeelte in plakken van zo’n centimeter dik en snijd deze vervolgens in frietjes van ook een centimeter dik. Verdeel 2 kl olijfolie, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en de tijm over de pompoenfrietjes en wrijf ze goed in. Leg ze naast elkaar op een bakpapiertje op een bakplaat. Wrijf ook de portobellohoed aan de bovenkant in met wat olijfolie. Leg deze met de steelaanzet naar beneden in een ovenschaal. Wrijf de courgetteplakken intussen in met een klein beetje olijfolie en wat peper en zout en leg ze ook op een bakplaat (of op een rooster). Plaats zowel de portobello als de pompoenfrietjes en de courgetteplakjes 20 minuten in de oven. (Als je oven te klein is hiervoor, kan je de courgettes ook grillen in een grillpan.)
Prak de avocado tot een puree en schep om met het citroensap, de munt en peterselie, de Tabasco en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Neem de linzenburgers voorzichtig van het bord. Strooi de overige 10 g gemalen quinoavlokken en 10 g ongemalen quinoavlokken op een bord en leg de burgers met hun beide kanten in de vlokken, tot ze helemaal omringd worden. Verhit de olijfolie in een pan en bak de burgers (zonder porren of poken) aan beide zijden minstens 5 minuten, tot ze door en door warm en krokant en gekleurd zijn. Verdeel de geprakte avocado over de portobellokanten. Leg de linzenburger hier bovenop, gevolgd door enkele plakjes courgette en wat sla. Serveer er de pompoenfrietjes bij.
Bron: dit is een recept van Karola's Kitchen.
Comments