Artisjok staat zeker niet wekelijks op mijn boodschappenlijstje. Maar zo nu en dan kan ik deze groente wel appreciëren zoals in dit Grieks getint slaatje. Wist je trouwens dat artisjok een reinigend invloed heeft op de lever en het onze spijsvertering zou bevorderen?
Ingrediënten (2 personen)
280 gr artisjok in olie
15 zwarte olijven
1 gekonfijte citroen (zelf bereiden, zie recept hieronder. Of hapklaar kopen bij Albert Heijn)
3 takjes marjolein
150 gr feta
1 bosje verse oregano
3 el olijfolie
Versgemalen peper en zeezout
“Overschot van deze heerlijke peperonata? Gebruik de groenten de volgende dag bij je salade als lunch. "
Voorbereiding
Hoe je citroen konfijten? Was je onbehandelde citroen goed schoon met heet water. Snij de citroen in de lengte in 4, zonder helemaal door te snijden. De partjes moeten aan elkaar blijven hangen. Doe dit ook boven een kom om het sap op te vangen. Strooi 50 g zout in elke inkeping. Verdeel ook 20 g zout over de bodem van een bokaal die je luchtdicht kan afsluiten (bv. een weckpot). Leg je citroen er in en vul aan met het citroensap. Sluit de bokaal goed af. Laat minstens 8 dagen staan voor je ze gebruikt. Als je ze in de koelkast zet, kan je deze gekonfijte citroenen nog 1 jaar bewaren.
Bereiding
Laat de artisjokken uitlekken. Snij ze in hapklare stukken. Snij de fetakaas in blokjes. Spoel de gekonfijte citroen en snij hem in blokjes. Meng de artisjok, feta, olijven en citroen in een kom. Doe er de oregano en olijfolie bij en roer om. Werk af met de takjes marjolein. Smakelijk.
Bron: dit is een recept van Libelle Lekker.
Comentários