Tempeh doet het ontzettend goed als vervanger voor een stukje kip. Daarom deze vegan saté met pindasaus en bloemkoolrijst. Trouwens ook heerlijk op de barbecue.
Ingrediënten (2 personen)
250 gr tempeh
2 teentjes look
Een blokje gember
1 rood pikant pepertje
1 el sojasaus
1 el ketjap manis
Saté prikkers
2 el pindakaas
4 el kokosmelk
1 el ketjap manis
200 gr bloemkoolrijst (ik koos voor de diepvriesversie)
1 lente-ui
“De tempeh kan je natuurlijk ook vervangen door echte kip."
Bereiding
Leg de satéprikkers in een kom met koud water. Pel en snipper de look, schil de gember en snijd deze zeer fijn (raspen kan ook). Was de peper, verwijder het groen, zaadjes en snijd de peper in fijne stukjes. Snijd het blok tempeh in blokjes van 1 x 1 cm en stop in een mengkom. Meng met de knoflook, gember, peper, tamari (sojasaus) en ketjap manis. Roer de blokje goed door en laat een half uur in de koelkast marineren.
Ondertussen maak je de pindasaus . Schep de pindakaas, kokosmelk en eetlepel ketjap in een steelpannetje en verwarm (laat niet koken!). Voeg een scheut gekookt water toe en roer verder. Afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben voeg je meer of minder gekookt water toe. Verlaag het vuur naar de laagste stand om de pindasaus warm te houden. Nu ga je ook de bloemkoolrijst klaarmaken. Was de bosui, verwijder de draden en snijd in dunne ringetjes. Verwarm een pan, voeg de bloemkoolrijst en genoeg water toe, totdat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Giet af en roer de gesneden bosui door de bloemkoolrijst. Haal de gemarineerde vegan sate uit de koelkast en rijg deze op de natte stokjes. Verwarm een grillpan of barbecue en grill hier de vegan sate rondom. Dit duurt slechts een paar minuten. Serveer de vegan sate met pindasaus en de bloemkoolrijst. On top nog wat rode pepertjes en een paar snippers lente-uit.
Eet smakelijk!
Bron: dit is een recept van Betty's kitchen.
Comments