Geen vis of vlees op het menu vanavond. Wel een bord boordevol lekker geroosterde groenten van knolselder en prei. De groenten behouden hun beet waardoor dit perfect samengaat met de smeuïge spruitjes mash.
Ingrediënten (2 personen)
1/2 knolselder
2 preien
1 el olijfolie
1/2 appel
500 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
2 tl olijfolie
een handvol verse peterselie, fijngehakt
1/8 tl nootmuskaat
1/8 tl gemalen komijn
60 g Feta
40 g walnoten, grof gehakt
Versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
“Je kan de geroosterde knolselder en prei uiteraard ook vervangen door pastinaak, raapjes, wortelen of bloemkool. Zolang de groenten maar stevig zijn van aard zodat ze hun beet behouden tijdens het roosteren. "
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°. Verwijder de schil van de knolselder en snijd hem in staafjes, vergelijkbaar met frietjes. Verwijder het groen en de twee buitenste bladeren van de preien. Snijd elke prei eerst dwars in drie of vier stronkjes. Halveer de stronkjes in de lengte en spoel ze onder koud, stromend water. Schud de prei uit en snijd de halve stronkjes nu nogmaals in de lengte in twee. Je bekomt nu reepjes prei van allerlei verschillende breedtes. Rankschik de knolselder en prei beiden in dezelfde richting in een niet te grote ovenschotel. (Het is de bedoeling dat de groenten wat op elkaar liggen, zodat ze enerzijds geroosterd worden maar tegelijk ook gestoomd.) Bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Gebruik je handen om de groenten voorzichtig met de olie in te wrijven. Besprenkel er tot slot nog 2 eetlepels water overheen en plaats in de oven gedurende 50 minuten. Schep de groenten gedurende de baktijd 2 à 3 keer voorzichtig om. Breng water aan de kook en gaar de spruitjes in 15 minuten. Giet af en zet nog even op het vuur zodat overtollig vocht kan verdampen. Voeg 2 theelepels olijfolie en peterselie toe en breng op smaak met de nootmuskaat, komijn, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Gebruik een pureestamper om de spruitjes te pletten tot een grove stoemp. Proef en voeg indien gewenst extra kruiden toe. Snijd ook de appel in staafjes en schik deze tijdens de laatste 10 minuten baktijd tussen de prei en knolselder. Verdeel de ovengroenten en spruitjes mash over 2 borden. Verkruimel de fetakaas hierover en bestrooi met de walnoten.
Bron: dit is een recept van Karola's Kitchen.
Comments