Vol-au-veggie all the way. Zelfs voor het bladerdeeghapje en de frietjes gingen we voor een groente-alternatief. Uiteraard doe je hiermee helemaal wat je zelf wilt.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de frietjes:
4 kleine pastinaken ¼ tl kurkuma 2 bolletjes courgette (of voor de niet-detoxer een bladerdeeg koninginnenhapjes) Extra Vierge Olijfolie Versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Voor de vol-au-veggie: 250 g kleine witte of bruine champignons 250 g oesterzwammen 1 prei ¼ knolselder 1 bakje kip of vegan kip 30 g échte boter 30 g speltbloem 400 ml water 4 el Alpro cuisine cooking coconut of cooking oat het sap van ¼ citroen (of meer naar smaak) een grote handvol verse peterselie, fijngehakt Versgeraspte nootmuskaat
½ tl Zeezout
Versgemalen zwarte peper
Optioneel: gehaktballetjes van puur rundsgehakt met een eitje
“WAT? Geen gehaktballetjes? Voeg ze er gerust zelf optioneel aan toe met puur rundsgehakt en een eitje. Voor niet-detoxers kan je een bladerdeegkoekje voorzien."
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schrob de pastinaken schoon, dep goed droog en snijd in frietjes. Verspreid ze op een bakplaat en besprenkel met 2 theelepels olijfolie. Strooi er de kurkuma overheen en kruid met peper en zout. Schep goed om en verdeel de pastinaakfrietjes zodat ze niet op elkaar gestapeld liggen. Zet opzij.
Snijd het hoedje van de bolletjes courgette en hol elk stuk uit met behulp van een koffielepeltje, zodat je 4 “kommetjes” krijgt. Laat dus telkens een laagje van het vruchtvlees zitten als bodem. (Gooi het vruchtvlees niet weg! Je kan het invriezen en toevoegen aan om het even welke soep.) Gebruik je handen om de courgettekommetjes in te wrijven met wat olijfolie, peper en zout. Plaats ze met de opening naar beneden in een ovenschaaltje. Zet opzij.
Bereid de groenten voor de vol-au-veggie voor: borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten, scheur de oesterzwammen in reepjes, snijd de prei in de lengte in vier en vervolgens in fijne reepjes, snijd de knolselder in kleine blokjes.
Plaats de pastinaakfrietjes en courgette in de oven gedurende 20 minuten.
Verwarm 1 el olijfolie in een grote kookpot en stoof knolselder, prei, champignons en oesterzwammen op een laag vuur, gedurende 10 minuten, tot ze helemaal zacht zijn. Roer hierbij regelmatig om en zet het deksel tussendoor op de pot. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, als de groenten te droog zouden worden. Snij intussen de kip (of vegan kip) in kleiner reepjes. Verwarm 2 kl olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de stukjes enkele minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin kleuren. Laat de kip bakken en schep de stukjes pas om wanneer er zich een gouden korstje vormt. Breng intussen 500 ml water aan de kook in een waterkoker. Als de groenten gaar zijn en de kip gebakken is, draai het vuur onder de kip dan uit en stort alle groenten bij de kip. Maak de kookpot waarin de groenten zaten hierbij zo goed mogelijk leeg. Zet hem terug op het vuur en smelt de boter in de kookpot, op een laag vuur. Strooi geleidelijk aan de speltbloem bij de boter, terwijl je met een spatel beiden mengt. Laat het mengsel nog een paar minuten bakken nadat alle bloem werd opgenomen door de boter. Blijf voortdurend roeren. Schenk ongeveer de helft van het water in deeltjes, geleidelijk aan bij deze roux, terwijl het vuur aan blijft staan en je voortdurend blijft roeren. Gebruik een klopper en klop tot je een gladde saus bekomt. Laat het vuur nog steeds op een lage stand aanstaan. Voeg het zout, een flinke hoeveelheid versgeraspte nootmuskaat, de alpro cuisine en voldoende versgemalen zwarte peper bij de saus. Roer om tot de ingrediënten goed vermengd zijn en leng de saus aan met water tot deze de gewenste dikte heeft. Voeg het citroensap bij de saus, terwijl je deze omroert. Schep tot slot de peterselie door de saus. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper en/of citroensap.
Schep de groenten en kip door de saus tot alles goed vermengd is. Voeg indien nodig wat extra water toe om tot een smeuïge vol-au-veggie te komen. Serveer de vol-au-veggie in de courgettekommetjes, samen met de pastinaakfrietjes.
Bron: dit is een recept van Karola's Kitchen.
Comments