Gentse waterzooi is een heerlijke Vlaamse klassieker. Maar wij maken hem vandaag een beetje gezonder. We vervangen de room door een plantaardig alternatief en de aardappelen door een verse smaakvolle courgette. Smakelijke zondag!
Ingrediënten (2 personen)
een halve kip, in stukken (of kipfilets)
1 courgette
2 stengels prei
1 bosje waterkers
1 laurierblad
100 ml alpro cuisine soya
0.5 teentje look
1 blokje kippenbouillon
0.5 kruidnagel
Extra Vierge Olijfolie
Peper en Zout
Kruidenolie:
0.5 citroen
0.5 teen look
2 takjes verse dragon
2 el Extra Vierge olijfolie
1 bosje peterselie
“Geen zin in kip? Vervang de kip eens door verse vis uit onze Noordzee."
Bereiding
Pel 1 ui en snij in grove stukken, pel de knoflook. Verhit Olijfolie in een pot en bak hierin alle stukken kip (of vis) kort aan, kruid met peper en zout. Voeg 1,5 liter water, het kippenbouillonblokje, de grove stukken ui, de knoflook, de kruidnagel, het laurierblaadje en peper en zout toe. Laat het geheel 40 minuten zachtjes koken. Maak intussen de kruidenolie. Rasp 1 koffielepel schil van de citroen. Pel en plet de knoflook. Haal de blaadjes dragon van de takjes. Spoel de peterselie en de dragonblaadjes, hak ze fijn en meng ze met de knoflook, de geraspte citroenschil, de olijfolie en peper en zout. Bewaar in de koelkast. Giet de bouillon af en bewaar. Laat de kip afkoelen, pluk het vlees los. Spoel de courgettes en prei grondig. Snij het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen en snij de courgettes in iets grovere stukken. Pel en snipper de overige ui. Verhit Olijfolie in een kookpot . Stoof de prei, courgettes en ui hierin 15 tot 20 minuten of tot de groentjes zacht zijn. Kruid met peper en zout. Voeg de kip, bouillon en Alpro cuisine toe en kruid met peper en zout. Laat het geheel nog enkele minuten opwarmen. Serveer de waterzooi met waterkers en de kruidenolie.
Bron: dit is een recept van Libelle Lekker.
Comments