Geroosterde pompoen met citroenyoghurtsaus en pijnboompitten
- Els
- 23 okt
- 2 minuten om te lezen
Dit is een heel eenvoudige, maar heerlijke manier om geroosterde pompoen extra smaak te geven en er een bijgerecht van te maken dat net zo goed past bij een uitgebreid diner als bij een lunch met salades. Zo makkelijk én zo lekker!

Ingrediënten (2p)
GEROOSTERDE POMPOEN
1 butternut of kastanjepompoen (zoete aardappel kan trouwens ook)
2 el extra vierge olijfolie
1 teen look, fijngeperst
zout en peper
CITROEN-YOGHURTSAUS
185 ml griekse yoghurt (plantaardige versie mag ook)
0.5 teentje look, fijngeperst
1 el citroensap
1 el olijfolie
zout en peper
TOPPINGS
2 el pijnboompitten (of andere noten)
2 el verse koriander, grof gehakt (of peterselie)
0.5 tl sumak
0.5 tl paprikapoeder
optioneel: kippenhaasje
“Bak er een aantal kippenhaasjes bij. Heerlijk om warm, lauwwarm of zelfs op kamertemperatuur te serveren.”
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 3 cm. Je hoeft de schil echt niet te verwijderen.
Doe de pompoen in een kom en voeg knoflook, zout, peper en olijfolie toe. Meng goed.
Verdeel de pompoen over de bakplaat en rooster 20 minuten. Draai de stukjes daarna om en rooster nog 7 tot 10 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn maar nog hun vorm behouden (en dus niet papperig worden).
Meng alle ingrediënten in een kommetje voor de yoghurtsaus en laat minstens 10 minuten rusten, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Verhit een pan op middelhoog vuur (zonder olie). Voeg de pijnboompitten toe en rooster ze al roerend tot ze lekker geuren en lichtbruin zijn aan beide kanten. Haal ze dan uit de pan.
Leg de geroosterde pompoen op een serveerschaal of bord. Besprenkel met de yoghurtsaus, voeg eventueel nog een klein beetje olijfolie toe en bestrooi met sumak, paprikapoeder pijnboompitten en koriander.
Bak er eventueel wat kippenhaasjes bij.
Eet smakelijk!
Goed om te weten?
Pompoen is rijk aan vezels die goed zijn voor je darmen en goed zijn voor een stabiele bloedsuiker. Pompoen is dus goed om je darmen te voeden, je huid te versterken en je weerstand te ondersteunen.
Ui en knoflook werken dan weer ontstekingsremmend.






Opmerkingen